С това кратко интервю Ви срещаме с Павлина Стаменова, маркетинг специалист с над 12 години опит в графичния дизайн, уеб дизайна и онлайн маркетинга. През последните 5 години активно се занимава със SEO оптимизация. Поддържа онлайн списание за маркетинг Онлайн визия, сайт за SEO оптимизация и SEO инструменти SEO визия, както и десетки други онлайн проекти. .
Павлина Стаменова ще води обучение “Силният бранд – бъдещето на SEO оптимизацията” в рамките на Web Direct Academy – Академия за онлайн бизнес.

Ето какво споделя тя:

Кога и как започнахте да се занимавате със SEO?

Работата ми като уеб дизайнер по естествен път се насочи към SEO оптимизацията, тъй като това се наложи от развитието на проектите, които поемахме.
В един момент на всички стана ясно, че създаването на уеб сайта е само началото, а след това идва истинската битка да завоюваш позиции сред конкуренцията.

Клиентите, на които изграждахме сайтове, сами започнаха да ни се доверяват, като ни възлагаха тяхната оптимизация.
От тогава минаха години на обучение, работа, експерименти и още самообучение, което в тази професия е непрекъснато и постоянно. Така с времето, натрупаният опит в практиката започва сам да те учи, което е най-ценното за едно знание.

Защо силният бранд е бъдещето на оптимизацията?
На този въпрос ще отговоря също с въпрос. Когато купувате например хладилник, печка или телевизор интересува ли ви кой е производителят или просто така вземате първия, който ви попадне?

Днес, когато предлагането на пазара е толкова голямо и конкуренцията непрекъснато нараства, какво остава да отличава продуктите с едни и същи параметри или характеристики? Днес брандът е причината да направим своя избор.
А това важи с още по-голяма сила в онлайн пространството, където сме погълнати от информация и предложения. Именно за това и през последните години Гугъл дава все повече доверие и превес на бранда в търсенето.
Ето защо може да се каже, че днес SEO-то трябва да се разглежда като част от цялостния маркетинг на една компания и изграждането на силен бранд е бъдещето на оптимизацията.

Кои са най-често допусканите грешки и нереалистични искания от страна на клиенти, които се обръщат към SEO специалисти?

Когато клиентът иска прекалено бързи резултати и има големи очаквания още в началото:
“Искам да съм в Топ 3 за 1 месец”
За SEO оптимизацията важи правилото “Бързай бавно!”.

Клиентът си мисли, че трябва да се класира само по ограничен брой високо конкурентни ключови фрази:
“Проявявам интерес само към една единственна ключова дума: Врати. Говорим за 1 – 3 място в Гугъл.”
Анализите показват, че повече реални клиенти идват на сайта от средно и ниско конкурентните фрази. Затова при оптимизацията се определя семантично ядро от голям брой ключови фрази, които са свързани с тематиката на сайта.

Друг, често срещан за България проблем е, когато клиентът няма необходимия бюджет и ресурс за постоянна оптимизация, а иска резултати.
“Бих искал да Ви попитам за еднократна оптимизация, какви пари ще искате.”
“Чувал съм, че 6 месеца са достатъчни”.

SEO оптимизацията е постоянен във времето процес, който изисква сериозен бюджет и хората предварително трябва да са подготвени за това.

Проблеми в работата създават и “неотзивчивите” клиенти – те буквално провалят оптимизацията.
Има такива, които се мислят за “по-компетентни” от тебе и постоянно се бъркат в работата – “Аз си харесвам така сайта. Не искам нищо да се променя.”

А други клиенти са напълно незаинтересовани, като смятат, че е достатъчно само да си плащат и с нищо не се ангажират.

В крайна сметка се оказва, че най-големият враг на SEO оптимизацията е пасивността на самия собственик на сайта.

Какво можем да очакваме като реални резултати от SEO и кога наистина SEO е полезно за нашия бизнес?

SEO оптимизацията е продължителен процес, който има за цел да увеличи посещенията на сайта от органичните резултати в търсенията.
След като посетителите дойдат на сайта обаче, те трябва да бъдат задържани и превърнати в потребители – ето това е ключовият момент, от който зависи крайният успех на оптимизацията. Затова аз разглеждам SEO оптимизацията като част от един цялостен онлайн маркетинг.
В крайна сметка реалните резултати се измерват със следното: “Ако продавам по 5 велосипеда на месец. След 3 месеца ще продавам по 20, а след 6 месеца – по 80 велосипеда …”
Мисля че няма да сбъркаме, ако кажем, че правилно провежданата SEO оптимизация, като част от онлайн маркетинга, не само може да генерира постоянно растящи печалби, но и повишава доверието във вашата фирма, марка или организация.
А какво по-важно за успеха на един бизнес от това?

Разберете повече за Web Direct Academy – академия за онлайн бизнес и как можете и Вие да се включите в обучението на Павлина Стаменова тук:
https://webseminari.com/events/web-direct-academy-zaonlinebiznes/

Loading Facebook Comments ...