Оля Обрейкова – съсобственик в Smart Online (фирма за онлайн маркетинг за малък и среден бизнес). Магистър е по „Дигитални медии” и „Публична комуникация”. Работила е като журналист в печатни и електронни издания и PR експерт на свободна практика. Има няколко предприемачески проекта зад гърба си.
Има особен афинитет към копирайтинга за уеб и това ще бъде и темата на нейното обучение в рамките на Web Direct Academy – Академия за онлайн бизнес.
Според Оля “у
мението за създаване на такива рекламни и продажбени текстове, които да привличат вниманието на все по-трудно концентриращия се онлайн потребител и да го накарат да направи, онова, което пишещият иска, е истинско майсторство“.
Вижте какво още споделя тя от своя опит:

1. Вие сте съосновател и съсобственик на фирма за онлайн маркетинг. Как и защо решихте да се занимавате с този бизнес?

Занимавам се с PR и маркетинг повече от 10 години, така че тази сфера винаги ми е била страст. Интернет значително промени този бранш.
От една страна, преди няколко години, онлайн средата се превърна в най-ефективното пространство за реклама и набиране на клиенти за бизнеса. Традиционните медии осезаемо изгубиха позиции и нещата започнаха да се случват основно онлайн. Преди всичко защото резултатите са измерими до последния показател, което липсва при традиционните медии. А това е важно за бизнеса, който иска всеки лев от бюджета да отиде по предназначение.
Пък и онлайн маркетингът е сфера, която постоянно се развива, и колкото и високо конкурентна да е – тук се цени креативността, иновациите и риска да поемаш предизвикателства. Да се докажеш в тази сфера е много мотивиращо, нахъсва, поддържа едни постоянни нива на висок интерес към търсене на ефективни решения.

2. Как предишният Ви опит като  журналист и PR Ви помага в сегашната Ви работа?

До голяма степен това, което правим в момента, може да се окачестви като онлайн PR. В интернет PR и маркетингът започват все по-силно да се смесват и да влияят върху продажбите. Почти всяко нещо, върху което работим е част от PR на клиента – дизайна на уеб сайта, функционалностите, посланията и начинът им на експониране в социалните мрежи, писането на блога… Все елементи от цялостната PR стратегия на клиентите ни.
Журналистическият ми беграунд предопредели пък афинитета ми към кънтент маркетинга и копирайтинга.

3. Какво отличава копирайтингът за уеб? Кои са спецификите на уеб средата, с които трябва да се съобразяваме?

Копирайтингът за уеб е вероятно едно от най-големите предизвикателства в онлайн маркетинга. Умението да създаваш такива рекламни и продажбени текстове, които да привличат вниманието на все по-трудно концентриращия се онлайн потребител и да го накарат да направи, онова, което пишещият иска, е истинско майсторство.
Това определя и основната специфика на копирайтинга за уеб – трябва да се пребори дефицитът на внимание на потребителите, които задържат погледа си върху определен текст средно около 13 секунди.

За тези 13 секунди той трябва да бъде пленен, което, при наличието на хиляди подобни конкурентни послания, никак не е лека задача.
Тук не може да си позволим и една излишна фраза, която да не буди интереса на потребителя, към това, което искаме да го накараме да направи.

4. Защо, според Вас, копирайтингът е основополагащ за добрия уебсайт?

Много неща са важни за да се създаде един наистина добър уеб сайт. Дизайн, функционалности, качество на изображенията, но онова което идва като основно послание от сайта е в текста.
Онова, което ще накара потребителя да се превърне във ваш клиент, е текстът. Именно чрез него потребителят разбира дали му предлагате това, което иска и от което се нуждае в момента. Текстът може и да му подскаже, че всъщност сте като всички останали на пазара и е по-добре да потърси нещо по-надеждно.

Представете си лъскав сайт, с модерен дизайн, страхотни снимки и функционалности, но пълен с клиширани фрази, не казващи нищо конкретно на никого. Или пък говорещи само за величието на фирмата, без да се споменава нищо за вас, като потребител, сякаш не съществувате. Ще станете ли клиент на фирмата тогава?

За да научите и Вие как да използвате този мощен инструмент за привличане на клиенти – запишете се за Web Direct Academy – Академия за онлайн бизнес още сега!
https://webseminari.com/events/web-direct-academy-zaonlinebiznes/

Loading Facebook Comments ...