На 20 март в Кемпински хотел Маринела се проведе изключително интересен и полезен семинар на тема – „Промени в Закона за защита на потребителите – практическо обучение”. Лектори бяха Емилия Елчинова –Директор главна дирекция „Контрол на пазара” в КЗП, Иван Бъчваров – Главен секретар на КЗП и Елиза Николова – Председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България.

Събитието събра много и интересни хора от различни професионални области. Присъстващите получиха ценна информация, персонални съвети и редица примери от практиката, които ще им помогнат да избегнат бъдещи конфликти между дейността им и закона.

Вижте какво споделиха двама от участниците в „Промени в Закона за защита на потребителите – практическо обучение”.

 

Разкажете малко за себе си. С какво се занимавате?

Силвия: Аз се казвам Силвия Райчева и съм Ръководител Търговски отдел във фирма „КРЕЗ”. Занимавам се с внос и дистрибуция на стоки.

Георги: Аз съм Георги Грозданов и се занимавам с един онлайн магазин, който в момента разработваме за фирма „КРЕЗ”.

 

Кои са най-честите Ви притеснения, свързани със стоките и услугите, които предлагате?

Силвия: Най-честите ни притеснения са свързани с неточната или объркваща информация в директивите, регламентите и различните закони относно етикетирането на стоките, инструкциите за употреба и всичко останало, което трябва да съпътства продуктите. Без значение дали стоката идва от Китай, от Европейския съюз или от Турция – в един закон е написано едно, в друг закон – друго.

По време на семинара разбрахме, че не е задължително да споменаваме страната на произход върху етикетите на продуктите. А досега винаги са ни „вадили душата” и са изисквали от нас тази информация да присъства на всеки етикет. Както се оказва – това въобще не е било задължително.

Георги: Аз нямам никакви притеснения. (смее се)

 

Какво ново и полезно научихте досега?

Силвия: Новото и полезното, което научихме по време на семинара е свързано със страната на произход на стоките и с това къде да търсим необходимата информация. Разбрахме, че търговците не сме защитени и е важно да имаме юрист, който да се грижи за интересите и правата ни.

Контролните органи могат да ни предоставят информация, но не могат да ни помогнат по друг начин, тъй като не са юристи. Ако няма съдебна практика по конкретен казус те няма какво да направят.

 

Зададохте ли въпрос на лекторите и получихте ли задоволителен отговор?

Силвия: Не, не получихме отговор на всички наши въпроси. Има въпроси, на които лекторите няма как да отговорят, защото все още чакат съдебна практика по темата. Има казуси, при които на теория важи едно нещо, а на практика – друго.

Георги: Аз разбрах всичко, което ме интересуваше. Много съм доволен.

 

Loading Facebook Comments ...