На 20 март в Кемпински хотел Маринела се проведе изключително интересен и полезен семинар на тема – „Промени в Закона за защита на потребителите – практическо обучение”. Лектори бяха Емилия Елчинова –Директор главна дирекция „Контрол на пазара” в КЗП, Иван Бъчваров – Главен секретар на КЗП и Елиза Николова – Председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България.

Събитието събра много и интересни хора от различни професионални области. Присъстващите получиха ценна информация, персонални съвети и редица примери от практиката, които ще им помогнат да избегнат бъдещи конфликти между дейността им и закона.

Вижте какво сподели един от участниците в „Промени в Закона за защита на потребителите – практическо обучение”.

 

Разкажете малко за себе си. С какво се занимавате?

Казвам се Росица Керина и от дълги години се занимавам със сервиз и работа с клиенти във фирма „Сони”.

 

Какво ново и полезно научихте досега?

Темата много ме интересува. Първата част на семинара беше много приятна. Госпожа Елчинова разясни доста неща – докъде законодателството може да работи, докъде комисията може да работи и докъде търговците могат да се разпростират. Това касае всички нас, тъй като клиентите издържат и търговците, и комисията, затова си струва да се полагат грижи за тях. Става дума за разумните клиенти, защото има и недобросъвестни, но това е друга тема.

 

Кои са най-честите Ви притеснения, свързани със стоките и услугите, които предлагате?

Законът не е перфектен. Това стана ясно от въпросите, които участниците задаваха и от отговорите, които получаваха. Някои от точките в ЗЗП зависят от съдебната практика, което означава, че не можем да разчитаме само на закона. Има неясноти.

Един от най-честите проблеми на повечето търговци, който не е засегнат в закона или по-точно – законът не е свързан с практиката, касае неправилната употреба на продуктите. Ние се занимаваме с битова електроника и често се сблъскваме със случаи, в които има някакъв вид въздействие върху уреда, което не е видимо отвън. Проблемът идва от факта, че рекламациите се предявяват в търговските обекти, а повечето от тях не разполагат със сервизна апаратура и лица, които могат да определят само с един поглед дали е налице неправилна употреба  – „аха, то това фотоапаратче е и било на море, пълно е с пясък и затова е блокирал обективът”. Това е една от неразрешимите ситуации, при които законът е трудно приложим на практика.

 

Зададохте ли въпрос на лекторите и получихте ли задоволителен отговор?

Да, лекторите успяха да отговорят изчерпателно на по-голямата част от въпросите на търговците. Освен това те изясниха, на кои въпроси може да се отговори директно и при кои казуси се разчита на съдебна практика. Все пак нека не забравяме, че темата е доста обширна, а предлаганите продукти и услуги са много различни – от четка за зъби до телевизор.

 

Loading Facebook Comments ...