Мария Гулишева е нов лектор в Игрите на успеха и решихме да Ви запознаем по-отблизо с нея и нейния професионален опит, като междувременно Ви споделим ценни нейни съвети и препоръки за ефективен маркетинг в социалните мрежи (и най-вече във Facebook).

Мария е консултант „маркетинг в социалните мрежи“, фрийлансър, лектор и блогър. Има над 10 години опит в сферата на маркетинга – управление на кампании, медия планиране и дигитален маркетинг. Работи активно с малки и средни бизнеси за стратегическо развитие на продажбите във Facebook.

На 15 май Мария ще води еднодневен практически курс на тема Facebook ракета – летящ старт за твоя бизнес.

А междувременно – прочетете интервюто с нея и вижте как и защо Facebook може да помогне и на Вашия бизнес.

 

1) Как социалните мрежи станаха твоя професионална страст?

 

С маркетинг в социалните мрежи се занимавах още преди 5-6 години, но тогава още не бяха моя фокус, а само като част от маркетинг микса за конкретните проекти, които управлявах. Експериментирах с различни игри и конкурси във Facebook, но като цяло опитът ми беше по-скоро негативен, отколкото положителен. Преди повече от две години по една случайност попаднах на един подкаст, където гост беше Ейми Портърфийлд, един от водещите маркетолози за Facebook в света. За пръв път чувах стратегия, която изцяло съвпада с моите виждания и убеждения за маркетинг, и то реализирани във Facebook, без да се използват любимите игри и конкурси. Тогава осъзнах колко грешно съм използвала Faceboook мрежата до момента.

Вече имах ясна представа как трябва да се подходи и осъзнах колко мощни са социалните мрежи за съвременния маркетинг и исках да популяризирам, кои са истински важните подходи в социалните мрежи.

Затова и първата ми стъпка бе да започна да пиша моя блог www.socialladybug.com, за да споделям своите идеи и ноу хау за макретинга в социалните мрежи. Фокусирах се да работя с малкия и среден бизнес, където социалните мрежи могат да бъдат ракета носител, от която имат огромна нужда, за да развият своя бизнес и да се преборят с много по-силните си конкуренти.

 

2) Кои според теб са най-често допусканите грешки в маркетинга в социалните мрежи?

 

Най-често тръгваме без ясна концепция какво искаме да постигнем. Няма ясни цели защо се прави нещо и как. Админите на Facebook страниците са чували, че е важно да има engagement и гледат да качват забавни снимки или пък пускат само оферти, защото шефа държи на това, което пък втръсва.

Много често срещана грешка е да се неглижират усилията за поддържане на профилите в социалните мрежи. Няма конкретен човек, който да се заеме с тях, а който, когато се присети пуска по нещо. Когато има повече от един профил в социалните мрежи, обикновено не се разбира, че са на една и съща компания, защото са ги правили различни хора, в различно време.

Любимото ми е анализирането на данните от Facebook например, които са тонове е нещо тотално непознато, т.е. всеки е чувал, че ги има, дори може и да знае къде са скрити въпросните отчети, но никой не си прави труда да ги погледне. Търси се по-скоро универсално хапче за успех, което веднага да се приложи.

 

3) Има ли ключ за успешния маркетинг в социалните мрежи?

Ключ за палатката има 🙂 но не е това, което си представят хората. Изисква се непрекъсната работа, но ако следваш най-основните правила за развитие на inbound маркетинг и важно условие нямаш видими проблеми с продуктите/услугите, които предлагаш, няма начин да не успееш.

 

4) Какво е мястото на малките и средните бизнеси в социалните мрежи и по-конкретно във Facebook?

 

Именно възможността с малък ресурс да пробиеш на всеки един пазар чрез социалните мрежи бе причината да се фокусирам професионално върху тях.

Вече няма високи бариери за стартиране на бизнес, защото можеш лесно да го промотираш, и то успешно. Не се нуждаеш от огромните бюджети, които са необходими за класическите медии като телевизия, външна реклама, преса и радио, които са по силите само за големите компании.

В социалните мрежи можеш да се разраснеш без сериозен маркетингов бюджет, а само с добра идея, реализирана по добър начин. Вярно е, че дори във Facebook вече се налага да се плаща за реклама, за да достигаш до таргет аудиторията си, но това не са непосилни бюджети.

Не случайно Facebook и YouTube са сред първите позиции по рекламни инвестиции за интернет реклама в България. Тенденцията е видима, потребителите са там, така че е естествено бизнеса да ги последва. Отлетя времето, когато рекламирахме на хората, където ние искаме. Сега им рекламираме, където потребителите се чувстват най-комфортно.

 

5) Кое е според теб най-важното предимство на Facebook като комуникационен канал и място за реклама?

 

Във връзка с предходната тема. Хората се чувстват комфортно във Facebook и го използват активно за различни цели. Facebook News Feed е сред топ информационните бюлетини за редица хора. Каквото се случва в България и по света, го разбират именно във Facebook чрез приятелите и страниците, с които общуват и имат доверие. Да не говорим, че си избират през Facebook – дрехи, почивки, ресторанти, играчки за децата, семинари, които да посетят. Всичко. Това е една от причините за успеха на Facebook като маркетинг канал.

Facebook е безспорно водещата социална мрежа в България и са малцина хората, които не са там или не я използват регулярно. Така, че сериозна маркетингова активност в социалните мрежи в България, определено можем да говорим за Facebook. Твърде малко и екзотични са кампаниите в останалите социални мрежи като Twitter, Instragram, LinkedIn, Google+ и Pinterest.

 

6) Би ли споделила успешен пример от своята практика – как Facebook реално е повлиял бизнеса на твой клиент?

 

Facebook е в основата на комуникацията на Travelcard.bg – онлайн платформа за туристически оферти, която стартира в началото на годината. Start up, който започна тотално от нулата и разполагаха със сравнително малък рекламен бюджет. Така че всяка стъпка беше важна, как ще изглеждат във Facebook и другите социални мрежи, как ще се промотират, за да могат да започнат истинската работа и бизнесът им да се развива. Именно за това искаха от ден 1 да работят с професионалист в областта и ми се обадиха. Все още са малки спрямо своите конкуренти, но реализират продажбите си успешно, именно чрез Facebook. Момчетата от Travelcard.bg също се стараят много за обслужването на клиентите и така нещата се получават. Защото не е важно просто да създадеш добър образ, да управляваш успешно рекламата, но трябва зад фасадата да стои добър продукт и обслужване.

Loading Facebook Comments ...