Ива Мишева е съосновател и маркетинг мениджър на дигитална агенция Web Motion. Работата ѝ е свързана с изграждане на цялостни стратегии за онлайн присъствие и менажиране на рекламни кампании с висока възвращаемост на инвестицията. Зад гърба си има над 200 реализирани кампании, в голяма част от които социалните мрежи заемат ключова роля в дигиталния микс. Ива има 12 години опит в маркетинга и продажбите, 9 от които – в дигиталния маркетинг.
Ива ще бъде лекторът в модул Маркетинг в социални мрежи в рамките на Web Direct Academy – Академия за онлайн бизнес. Ето какво разказва тя в аванс:

1. Как започнахте да се занимавате с дигитален маркетинг? Какво Ви привлече в тази сфера?

Докато следвах в Технически университет – София, участвах в разни студентски инициативи, които ми помогнаха да открия, че се справям добре с продажбени комуникации. Същевременно се интересувах от психология и това ме караше да се вглеждам в нуждите и мотивите на хората. Така стигнах до маркетинга, като пресечна точка на интереси и заложби. Работих в рекламните отдели на списание и радио, но класическата реклама не ми даваше усещането, че създавам реална стойност за рекламодателя, защото ефективността й беше трудно измерима. Почувствах се наистина полезна след 2005-та, когато започнах да се занимавам с уеб сайтове и онлайн маркетинг, тъй като вече имах възможността заедно с клиента да създавам решения, които променят бизнеса му. Именно това ми харесва в дигиталния маркетинг – възможността да създадеш една идея от нулата и за обозрим период да я превърнеш в печеливш бизнес, дори с умерен рекламен бюджет.

2. Като предприемач с уеб бизнес на около 6 години – какво бихте посъветвал начинаещ в тази сфера?

Онлайн бизнес се стартира лесно. По-трудно е да предложиш стойност и постоянно качество. Защото уеб технологиите се променят по-бързо от нагласите на хората и изискват от предприемачите в тази сфера да са на ръба на вълната и да се самоусъвършенстват непрекъснато. Затова, според мен е важно или да се стремиш към устойчив бизнес модел, като  изградиш бизнеса си около ключови свои компетенции, или да си бърз и гъвкав, за да извлечеш максимума от горещите онлайн тенденции.

3. Кое прави Facebook бизнес страницата важна за маркетинг микса на един бранд?

Познавате ли човек, който да няма профил във Фейсбук? Аз познавам само един. След като всички са във Facebook, очевидно ще пропуснем много ползи, ако бизнесът ни не е там. Facebook може да се интегрира във всички компоненти на маркетинговия микс – можем да използваме мрежата като продукт, като рекламен или PR канал, да продаваме през нея, да комуникираме с потребителите си, да изграждаме лоялност или brand awareness. Въпрос на стратегия е по какъв начин да използваме социалната мрежа за постигане на маркетинговите цели.

4. Вашият основен съвет за успешен маркетинг в социалните мрежи и по-конкретно във Facebook?

За да маркетираш успешно бранда си във Facebook, e необходимо първо да познаваш и уважаваш аудиторията си. Това означава да й предоставиш съдържание, което я интересува и да комуникираш с нея по начина, по който тя предпочита. А за да постигнеш това, е добре да си запознат с характера и особеностите на социалната мрежа.

За да научите и Вие как да управлявате успешно маркетинг кампании в социалните мрежи – запишете се за Web Direct Academy – Академия за онлайн бизнес още сега!
https://webseminari.com/events/web-direct-academy-zaonlinebiznes/

Loading Facebook Comments ...